Quantcast
Channel: Met ons in Weert - evenementen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10029

Expositie 'Fecit' van graficus Pieter Alewijns uit Eindhoven

$
0
0
za. 13 dec. 2014 10:00 tot zo. 8 feb. 2015 17:00 

Winters Weert is trots dat ze een nieuwe activiteit aan het programma mag toevoegen. Galerie Weert op de Biest brengt van 13 december t/m 8 februari een expositie met een bijzondere link naar de Rembrandt expositie die in het Jacob van Horne Museum is te bezichtigen. ‘Fecit…’ is een expositie van begenadigd graficus Pieter Alewijns uit Eindhoven. Zijn grafisch werk is mede geïnspireerd door Rembrandt. Alewijns heeft in 2005, vooruitlopend op het Rembrandtjaar, in Slot Zeist geëxposeerd op de expositie “De nieuwe Nachtwacht”. In de galerie is, naast werk van hemzelf, ook een heel bijzondere portefeuille uit 1898 van de Rembrandttentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam te bekijken. Deze is afkomstig uit de privécollectie van Pieter Alewijns. Destijds konden alleen de welgestelden zich zo’n luxe catalogus veroorloven. In de portefeuille uit 1898 zijn fotogravures van Rembrandt’s schilderijen te zien. Onder toezicht en met handschoenen aan kunnen bezoekers door het kwetsbare stuk bladeren.

Pieter Alewijns maakt bijzondere etsen. Zo combineert hij bestaande prenten, gedichten en citaten tot nieuw werk, die vaak groter zijn dan het origineel. Zo ontstaat poëtische kunst die op sprookjesachtige wijze refereert aan de werkelijkheid. Alewijns heeft ook werken van Rembrandt vergroot en bewerkt.

De techniek van het etsen: De basisprincipes van de etstechniek zijn tegenwoordig niet veel anders dan in Rembrandts tijd. Een metalen plaat (Rembrandt gebruikte rood koper) wordt bedekt met een wasachtige laag, de etsgrond. Daarin teken je de voorstelling met een etsnaald. Elke lijn haalt de etsgrond weg en legt het metaal bloot. Als de tekening klaar is, leg je de plaat in een agressief zuurbad. In de niet met etsgrond bedekte stukken, de lijnen van de tekening dus, bijt het zuur iets van de metalen plaat weg. De lijnen worden groeven. Hoe langer de plaat in het zuur ligt, hoe dieper de groeven worden weggebeten. Als de plaat voldoende is gebeten, kan hij worden ingesmeerd met drukinkt. Die poets je weer van het oppervlak weg, totdat er alleen nog inkt in de groeven zit. Dan kan de plaat met een blad papier erop (wat vochtig gemaakt, zodat het de inkt goed opzuigt) door een drukpers worden gehaald. De inkt uit de groeven wordt op het papier geperst. De voorstelling komt in spiegelbeeld op het papier. Dit maakt het werk voor de graficus dus extra uitdagend.

Extra lezingen en ets-demonstraties: Galerie Weert is op zaterdag open van 10.00-17.00 uur, op zondag van 13.00-17.00 uur. Op afspraak ook doordeweeks.

Op zaterdag 13 december is de opening van de expositie waarbij er vanaf 13.00 uur een demonstratie prenten drukken is in de galerie. Ter gelegenheid van deze expo maakt Pieter Alewijns een ets/droge naald naar een prent van Rembrandt die hij op ongeveer A4 grootte in oplage zal afdrukken.

Op donderdag 8 januari is er vanaf 19.30 uur een lezing over Rembrandt en de firma Uylenburgh. In 1631 verhuisde Rembrandt van Leiden naar Amsterdam. Daar werkte hij vier jaar lang in de schilderswerkplaats van Hendrick Uylenburgh. Het bedrijf van deze kunsthandelaar speelde een sleutelrol in het culturele leven van de 17de eeuw. Gelanceerd door Uylenburgh maakte Rembrandt in korte tijd naam als de belangrijkste portretschilder van zijn tijd.

Op zondag 1 februari is er vanaf 14.00 uur een lezing en demonstratie van Pieter Alewijns over het maken van prenten en Rembrandt als inspiratiebron.

De entree per lezing is 5 euro incl. koffie en thee. Meer informatie vindt u op www.galerieweert.nl en www.wintersweert.nl.

Tijden: 
zaterdagen 10.00-17.00 uur
zondagen 13.00-17.00 uur
overige dagen op afspraak
Toegangsprijs: 
gratis voor de expositie, lezingen €5,-
Adres: 
Galerie Weert
Biest 76
6001 ASWeert
Telefoon: 
0495-452645

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10029